Vrij van de impact
Het grotere plaatje bij narcistisch gedrag
VOOR IEDEREEN

Check hier data, inschrijven en betaalopties
Ik heb interesse in deze opleiding
Lees vooral verder want er staat heel veel informatie op deze pagina. Wil je nog meer weten of op de hoogte blijven?
Laat je gegevens achter en al het nieuws hierover komt jouw kant uit.
Waarom deze opleiding
In deze tijd waarin steeds meer mensen terug gaan naar zichzelf, terug gaan naar binnen, terug gaan naar huis, in henzelf, is de vraag groot naar handvatten. Hoe dan? Hoe zorg ik goed voor mezelf, hoe zorg ik goed voor mijn kinderen, hoe zorg ik goed voor anderen – zonder mezelf te verliezen, zonder ten onder te gaan, zonder mezelf keer op keer tekort te doen.
Mensen zijn moe, van het niet goed zorgen voor zichzelf. Mensen zijn het beu, willen eindelijk, na alles, gewoon gelukkig zijn. Misschien jij ook. En terecht. Ik wil dat ook. En ik wil het ook voor jou. (Zelf-) liefde. Vrijheid. Kracht. Veiligheid. Ik wil dat jouw leven als een rijk geschakeerd tapijt geweven is van draadjes deze draadjes, dat in elke moment voelbaar is dat deze werkelijkheid bestaat. In alles. En dat je nooit maar dan ook nooit meer, per ongeluk, door conditionering en door iemand die de eigen werkelijkheid verwart met die van jou, ‘dat wat veilig is’ verwart met onveilig, en ‘dat wat onveilig is’ verwart met veilig.
Deze 180-graden-flip is de oorzaak van veel lijden. Van keer op keer op je bek gaan en steeds maar weer proberen. Van uitputting en wanhoop, uiteindelijk. Van willen opgeven. Maar dat kan niet. Dat zou namelijk veilig zijn. En daarmee… te onveilig.
Mijn eigen verhaal
Als kind neem ik al heel jong aan dat wat ik voel, wat ik wil, wat ik werkelijk meemaak, er niet toe doet. En ik neem al heel jong aan dat ik ‘goed’ ben, het goed doe, als ik mezelf aan de kant zet en ervoor zorgde dat de ander zich veilig voelt, zich goed voelt, zich gezien en gehoord voelt, zich erkend en gewaardeerd voelt. En daarmee is het patroon geboren waarop ik laag op laag bouw. Aan gedrag, aan gedachten, aan emoties. Aan dat alles onderdrukken, in bochten wringen en bevragen. Een continue in twijfel trekken van mezelf.
Daarmee heb ik geen bodem. Ik heb niets om op te staan dus ik sta op alles wat er zich om me heen aandient. Ik zoek en zoek en heb amper contact met mij zelf, met wat ik werkelijk denk en voel en wil.
Ik ben open. Werkelijk iedereen kan bij me binnenkomen met veroordelende of kwetsende opmerkingen, met grensoverschrijdend gedrag. Mijn grenzen bestaan helemaal niet. Ik zie mezelf niet van binnenuit, maar van buitenaf. Ik sla mezelf gade vanuit de ogen van de ander. Iedereen mag mij bekritiseren, aanvallen, me wijzen op al mijn gebreken en fouten. Iedereen mag zich tegenover mij gedragen als een absolute asshole. Grenzeloos ontvang ik dat alles en ik blijf glimlachen. Dat mag iemand toch vinden? Iedereen heeft toch recht op zijn mening? Wat fijn dat iemand eerlijk is! Wat mooi dat iemand zich zo goed kan uidrukken in wat dwars zit! Ik begrijp alles, van iedereen. En zodra iemand twijfelt aan zichzelf roep ik als hardste: nee hoor! Je bent niet zo, je hebt het gewoon even moeilijk! Of: je bent gewoon gekwetst! Of: je bent gewoon moe! Ikzelf neem alle aanwijzingen en kritiek, alle opmerkingen over mij en mijn karakter, alles wat mij ondermijnt en me onveilig maakt, met beide handen aan. Daar kan ik iets mee! Daar kan ik aan werken! Dan heb ik controle!
Maar het komt nooit goed. En het is nooit goed. Wat ik ook doe, het is nooit, ooit goed. Natuurlijk niet. Natuurlijk kan niemand dat zwarte gat vullen en natuurlijk zie ik dat zwarte gat terug in mijn werkelijkheid. In wat er van me gevraagd wordt, in wat er geëist wordt als ik niet kan leveren, in het afstraffen als ik grenzen aangeef. Ik heb immers de flip gemaakt: ik blijf als het onveilig is, ik geloof het niet als het veilig is.
Totdat ik ergens lees over ‘het boze kind’. Het gaat over werken met je innerlijke kind en er staat zoiets als: ‘Als je denkt dat je geen boos innerlijk kind hebt dan heb je die hoogstwaarschijnlijk zo ver onderdrukt dat je haar niet meer kan voelen. Maar dat wil niet zeggen dat ze er niet is.’ En ik lees verder over hoe je weet of dat zo is: ‘Als je gedrag van anderen wat niet door de beugel kan glamourt en gladstrijkt is de kans heel groot dat dit bij jou het geval is.’
Nou, dat boek moet ik even wegleggen. Het komt nogal binnen, allemaal. Mijn ‘O die heb ik niet, ik ben altijd vrolijk en blij, nooit boos!’ maakt plaats voor een sneaky sluipend gevoel van ‘Wacht even… wat nou als…’ Ik denk terug aan de keren dat ik ergens zo boos over was, en daarna, een dag later, alweer zei: ‘Ja maar hij kan er niks aan doen.’ Of : ‘Ja maar hij bedoelt dat niet zo.’ Of: ‘Nou, fijn dat het nu allemaal op tafel ligt, nu kunnen we er iets mee, nu kunnen we het verbeteren.’ Ik denk terug aan de keer dat iemand luisterde naar mijn verhaal over hoe een gesprek was verlopen en met tranen in zijn ogen zei: ‘Ik krijg buikpijn van jouw verhaal, wat vreselijk, wat afschuwelijk, hoe kan het dat iemand zo tegen je praat, hoe kun je dan blijven…’ Ik was verbaasd. En ik nam meteen afstand. Had hij nou echt tranen in zijn ogen? Wat een watje! Ik dacht, o, die kan niets hebben, die snapt het niet, die kan ik maar beter niet meer in vertrouwen nemen. Die begrijpt niet dat je het niet zo persoonlijk hoeft te nemen en dat de ander óók maar gewoon mens is.
Terwijl ik terugdenk maakt er zich een onvoorstelbaar verdriet van me meester. En ik voel aan alles dat dit een moment is wat levensbepalend zal zijn. Ik overweeg: ga ik het doen? Ga ik het onder ogen zien? Ga ik écht erkennen dat ik glamour, dat ik gladstrijk, dat ik keer op keer op keer de verantwoordelijkheid overneem, de ander uit de wind hou, ga ik de controle loslaten? Want ik realiseer me in dat moment uitermate helder dat met het stoppen met glamouren en gladstrijken er een ongelofelijke onveiligheid lijkt te ontstaat. Omdat ik geen controle heb over hoe iemand dan reageert. Als ik mijn grenzen duidelijk aangeef, dan… levensgevaarlijk.
Ik realiseer me pas jaren later dat het precies andersom is. Dat grenzen aangeven veilig is en geen grenzen hebben onveilig. Ik realiseer me pas jaren later dat als ik grenzen aangeef de onveilige mensen vanzelf uit mijn leven verdwijnen. Ik realiseer me pas jaren later dat ik helemaal geen controle heb, en dat dat ook helemaal niet nodig is. Dat controle proberen te hebben juist een poging is om de boel in de hand te houden en glad te strijken en te glamouren. Dat als ik de controle loslaat, ik pas kan zien wie de ander werkelijk is. En dat ik dan, in veel gevallen, eigenlijk wel weet wat er dan zal gebeuren. Dat zodra ik grenzen aangeef mensen vertrekken, me afwijzen, me niet meer willen. Zodra ik niet meer doe wat zij willen, ben ik waardeloos geworden, voor hen. En ik realiseer me pas jaren later dat dit precies is, hoe grenzen aangeven veiligheid geeft – omdat er dan mensen overblijven die je grenzen respecteren, die werkelijk van je houden, die jou niet nodig hebben om henzelf te vervullen. Die jou niet onder controle willen hebben, geen macht over je willen hebben, om zelf veilig te zijn.
Ja, ik ga het inderdaad aan, dat mag duidelijk zijn. Ik ontdek veel, onderweg. En ik ontsluier, pas toe en oefen, en ik kijk terug en zie wat ik heb gedaan. Het komt vaak terug, in de opleidingen die ik geef. Mensen stellen vragen, willen meer. En zo is deze opleiding ontstaan: uit de vraag naar het grotere plaatje achter narcistisch gedrag.
Want zo noem ik het grensoverschrijdende gedrag, het afstraffen wanneer je grenzen aangeeft. Zo noem ik het, wanneer iemand alleen de eigen belevingswereld kan waarnemen, en niet de jouwe. Zo noem ik het wanneer iemands veiligheid altijd voorop staat, wat er dan verder ook met jou gebeurt. Omdraaien, gaslighten, de narcistische wraak, ik ben er allemaal mee bekend. En na het hervinden van mijn woede en razernij, en daarmee van mijn grenzen, na het loskomen van van mij-als-slachtoffer en hen-als-dader, na het terug-flippen van veilig naar veilig en onveilig naar onveilig, na het loskoppelen van mijn gedachten, emoties en handelen van dat van de ander, na het loslaten van de controle en het terugkeren naar mezelf en alles wie ik werkelijk ben en wat ik werkelijk wil, nu ben ik vrij van de impact. Vrij van schuld, schaamte en oordeel hierin, vrij van woede en razernij erover.
En dat gun ik jou ook, dat gun ik iedereen.
Zomaar wat vragen
Alles willen doen voor de ander, voor de goede vrede, voor Altijd moe. Geen levenslust, geen uitzicht, geen idee. Wat is er mis met mij? Wat is er mis tussen ons? Wat is er mis in mijn leven?
Waarom kan ik nu niet gewoon gelukkig zijn?
Waarom kan ik maar niet loslaten?
Waarom betrek ik alles op mezelf?
Waarom gedraag ik me op een manier die ik zelf niet eens herken? Die ik verafschuw? Waarvoor ik me schaam?
Zo maar wat vragen die ik heel vaak hoor van klanten – en die ik allemaal herken. Klanten die de liefste, mooiste en meest bereidwillige mensen zijn. Bereidwillig om naar zichzelf te kijken. Bereidwillig om te vergeven. Bereidwillig er samen uit te komen. Maar diep van binnen is daar die grote omkering: voor jezelf zorgen, je grenzen goed aangeven – o wacht, je grenzen uberhaupt voelen – en handelen vanuit je eigen belang, gebaseerd op gevoelens van zelfliefde, jikes! Dat alles voel héél eng, gevaarlijk, verkeerd. Egoïstisch. Egocentrisch. Hoe durf je! Maar de vraag is natuurlijk: Hoe durf je niet?
En hoe zit dat – in jou?
Wanneer je niet durft te kiezen voor jezef, niet durft te voelen naar wat goed is voor jou, niet durft te luisteren naar wat je lichamen zeggen – en daarmee bedoel ik alle drie, je emotionele, je fysieke en je mentale lichaam – dan is er vaker wel dan niet ietsje meer aan de hand.
Antwoord vinden op de vraag ‘waarom’ helpt. En die vraag wordt beantwoord door het ontsluieren van dat wat gezien moet worden.
Het kind in ons wil veiligheid. We denken dat we dat krijgen door controle. Controle wordt vaak verkeerd uitgelegd want we zien controle vaak als star zijn, alles in de hand willen houden, allesbepalend zijn. Maar juist het tegenovergestelde is vaak waar, wanneer je te maken hebt gehad met narcistich gedrag. En zeker wanneer dat vanaf je kindertijd speelde. Dan ben je grenzeloos toegevend, grenzeloos makkelijk, meegaand, begrijpend, invoelend, meedenken. Dan wil je harmoniseren en dat iedereen gelukkig is. Deze vorm van controle ontstaat wanneer je bent afgestraft omdat je je grenzen aangaf. Wanneer je geleerd hebt dat je ten dienste staat van de ander. Wanneer je bent getraind in het altijd kijken naar de ander, eerst. Altijd invoelen in de ander, eerst. Het is ingesleten, dat patroon waarbij je automatisch reageert op je omgeving door te geven. Jouw aandacht, jouw energie, jouw liefde, jouw tijd, jouw geld, jouw compassie, jouw begrip. Eindeloos geven. Dat is een vorm van controle: zo hou je jouw realiteit onder controle en ben je niet overgeleverd aan de grillen van de ander.
Lees verder
En natuurlijk kun je nu zeggen: ja maar het is toch fijn, dat ik zorgzaam ben? Dat ik het hart op de goeie plek heb, dat mensen op me kunnen rekenen? Het is toch fijn dat ik al zo ver ben dat ik het niet persoonlijk neem als iemand een slechte dag heeft? Het is toch fijn dat mensen zich niet aan mij hoeven te verontschuldigen als ze een keer iets lulligs doen, dat ze helemaal zichzelf kunnen zijn bij mij?
Natuurlijk. Maar wat als je ‘helemaal zichzelf zijn’ verwart met ‘helemaal geen enkele verantwoordelijkheid over zichzelf hoeven nemen’. Wat als je ‘Ik neem het niet persoonlijk’ verwart met ‘Ik heb geen grenzen.
Je kunt al die dingen zijn EN tegelijk heel goed je grenzen aangeven, keuzes maken vanuit zelfliefde en jouw veiligheid voorop zetten. Je kunt al die dingen zijn zonder enige verantwoordelijkheid over te nemen van de ander, in diens gedrag, diens woorden, diens houding ten opzichte van jou. Durf jij de ander helemaal, totaal te zien, zoals de ander werkelijk is? Of leg je er een laagje van liefde overheen? Omdat je zo’n spiritueel/liefdevol/compassievol mens bent?
Zo ziet het eruit | Dit levert het op
Deze opleiding bestaat uit een twee-daagse waarin ik je het grotere plaatje geef van narcistisch gedrag in relatie. Dat grotere plaatje leidt tot inzicht en aha-momenten: je kunt de regie weer pakken en jouw eigen keuzes maken – los van de ander. Je begrijpt, en daarmee kun je ook bewuster kiezen vanuit een strategie voortgekomen uit visie in plaats van dat je in het moment reageert vanuit de pijn en de onmacht. Of je kunt jouw klanten daarbij beter helpen. Elke situatie is anders en of je nu worstelt met een situatie rondom vechtscheiding, kinderen en omgang, of je wil gewoon meer inzicht in je eigen verleden, of je wil jouw klanten beter kunnen begeleiden, deze opleiding geeft je diepte en praktische handvatten aan ieder die te maken heeft met narcistisch gedrag in relatie. En het fijnste aan deze opleiding is: dat is eigenlijk veel makkelijker dan je denkt. Ik geef je de tools om alle inzichten te integreren en eigen te maken zodat ook jij hiermee uit de voeten kan. En ik geef je superpraktische, hands-on bouwstenen: je gaat naar huis met een heleboel kennis, echt een WETEN – hoe het werkt. Een weten hoe je kunt toepassen en waarin je blijvend kunt groeien en shiften.
Tijdens deze opleiding ga je eerst naar binnen en breng je vervolgens al het geleerde naar buiten in jouw dagelijks leven, persoonlijk en als het van toepassing is ook professioneel.
De eerste dag
We richten ons tijdens de onderwerpen die aan bod komen met name op wat de impact is op ieder die betrokken is. We kijken vooral naar het verleden en het heden, en naar het grotere plaatje van narcistisch gedrag.
De tweede dag
We draaien langzaam van het verleden en het heden naar de toekomst en vinden antwoord op de vragen: Hoe geef je handen en voeten geven aan hetgeen wat is geleerd en hoe zorg je ervoor dat er een werkelijke duurzame verandering plaatsvindt.
Inhoud van de opleiding
Algemeen
Deze opleiding is een verrijking voor iedereen die met mensen werkt of te maken heeft. Dat lijkt nogal breed en dat klopt ook. De inzichten en kennis die tijdens deze twee-daagse worden behaald en gedeeld zijn in tal van situaties toepasbaar en inzetbaar. Denk aan oudergesprekken door leraren, voortgangsgesprekken door leidinggevenden, denk aan coachinggesprekken, aan begeleiding van kinderen of ouders. Denk aan clienten binnen advocatuur en zorg. Denk aan de ondernemer en samenwerkingspartners. De verdieping die deze tweedaagse oplevert maakt gespreksvoering in alle situaties meer rijk geschakeerd en tegelijk makkelijker te navigeren. Dit weekeind geeft je de handvatten om altijd verbinding te houden met jouw gevoel en je eigen koers te varen. Wie er ook tegenover of naast je zit.
Specifieke onderdelen en doelen
De opleiding bestaat uit verschillende onderwerpen en onderdelen die gedurende de dagen aan bod komen. Dit loopt niet altijd even lineair en we kunnen soms van onderwerp naar onderwerp springen als dat beter klopt met bijvoorbeeld vragen die worden gesteld. Deelnemers zijn altijd proceseigenaar bij de opleidingen van The Fountain, en ik ben procesbegeleider. Dat houdt onder meer in dat ik ervoor zorg dat alle inhoud wordt bestreken en de opleidingsdoelen worden behaald.
Je leest hier meteen wat die doelen zijn, namelijk (zelf-)inzicht, inspiratie, kennis en kunde op de volgende onderwerpen en onderdelen:
Een inventarisatie
Voorkennis en verhaal
Delen, herkenning, erkenning
Persoonlijke doelen voor dit weekeind – Waar ligt jouw vraag
Veiligheid, onveiligheid en controle
Narcistisch gedrag ontsluierd – Wat is nu eigenlijk narcistisch gedrag en waarom ben je aangehaakt?
De relatie tussen trauma en narcistisch gedrag in relatie
Respons op Narcistisch gedrag – Het fysieke, emotionele en mentale lichaam
Waarnemen en duiden van gedrag – Jouw eigen filter
Is wat ik zie waar? Identiteit en Zelfvertrouwen
Emotie – Gedachten – Gedrag
Patronen en structuren – Het ontmantelen van wat niet meer dient
Welke positie neem je in – Jij als volwassene aan het stuur in je relatie
Aanhaken en verstrengelen – Oorzaak, effect, gevolg, en hoe stop je ermee
Vergeven – jezelf en de ander
Grenzen en grenzeloosheid
De rol van woede en razernij
Het goed moeten doen vs Niks meer moeten
De rol van zelfliefde
Vrij van de impact
Het verbreken van de onzichtbare banden – Wat zijn dat en hoe doe je dat?
Heldere geest, heldere gedachten – Uit de verwarring en onzekerheid
Jij in de toekomst
Wat wil jij? – Delen en verhaal
Wat is nog nodig – Vragen, evalueren en aanvullen
Praktische handvatten en hulp – Waar moet je zijn, wie kan helpen
Praktisch
Zo ziet het eruit
Deze opleiding bestaat uit een tweedaagse op locatie. Overnachten is optioneel, en ik onderzoek de mogelijkheid tot online deelname. Eten is niet inbegrepen vanwege ingewikkelde en uiterst diverse voedingswensen van deelnemers – zo kun je lekker zelf bepalen wat je eet en heb je geen kosten aan iets wat je niet gebruikt. Thee, koffie, water en eventueel andere drankjes voor overdag zijn er wel. Er is altijd een supermarkt in de buurt voor eventuele snacks of avondmaaltijd, en je kunt altijd bestellen bij horeca in de buurt. Samen eten is leuk! Maar zeker niet verplicht.
Als je je inschrijft op de interesselijst via het formulier bovenaan deze pagina hou ik je op de hoogte, bijvoorbeeld als er een nieuwe ronde komt.
Dag 1
Aankomst: tussen 10.00 uur en 10.45 uur
Aanvang: 11.00 uur
Afsluiting: 19.00 uur
Dag 2
Aankomst: tussen 9.00 uur en 9.45 uur
Aanvang: 10.00 uur
Afsluiting: 16.00 uur
Uitloop voor persoonlijke vragen: tot 17.30 uur
Pauzes
Tijdens deze dagen heb je in elk geval een uur middagpauze. Mensen hebben ruimte nodig even naar buiten te gaan, even iets anders te doen, even een dutje soms zelfs! Eten en drinken kun je natuurlijk doen wanneer je zin hebt. Neem rustig van alles mee de dag in. Verder is het een beetje afhankelijk van de groep of er tussendoor koffie- en thee breaks nodig zijn.
Werkvormen en informatieverwerking
Het programma is erg afwisselend en je zult je dan ook zeker niet vervelen. En het is op maat, dat wil zeggen: als jij een bepaalde opdracht niet kunt of wilt uitvoeren, dan krijg je gewoon een andere vorm waardoor je de inhoud toch eigen kan maken. Ik ben tijdens mijn docentenopleiding afgestudeerd op de verschillende leerstijlen van oa Gardner en weet dus heel goed, dat wat voor de één werkt, de ander immens kan tegenstaan. Geen zorgen dus! Samen maken we de dagen impactvol en energie-gevend, in plaats van energie-nemend.
Studiebelasting
Naast de uren die je aanwezi bent krijg je voor de zaterdag avond een opdracht mee. De tijd die je daaraan besteed is helemaal aan jou – geen enkele tijd is ook goed! Maar ervaring leert dat het een enorme verdieping geeft om zelfstandig nog even aan het werk te gaan met een verwerkingsopdracht of aanvullende opdracht. Vaak hoor ik de volgende dag dat er daardoor kwartjes zijn gevallen die eerder nog niet helder waren.
Toegankelijkheid materiaal
Al het materiaal wordt overzichtelijk opgenomen en in een Showcase in Vimeo geplaatst. Daarvan krijg jij de link. Dat geldt ook voor de Zooms erna. Let wel op: niets van het materiaal mag worden gedeeld of verspreid. Je leest er alles over in mijn Algemene Voorwaarden maar vooral ook in de Privacy Verklaring – iedereen is veilig binnen de groep.
Aan te schaffen materiaal
Deze opleiding is inclusief al het materiaal en je hoeft dus verder niks aan te schaffen.
Whatsapp groepjes
Er is een mogelijkheid om te verbinden en delen, te inspireren en te helpen, samen te groeien en te ontdekken, in een Whatsappgroep voor alleen deelnemers (dus zonder mij). Deelname is uiteraard geheel vrijwillig en niet per sé nodig voor de opleiding. Daarnaast is er een Whatsappgroep voor ons allemaal waar we heel praktisch afspraken kunnen maken, elkaar kunnen contacten als er een vertraging is of andere hobbels onderweg. Kortom: er is een groep voor het proces waaraan je niet deel hoeft te nemen, en een voor de praktische gang van zaken waaraan deelname wel belagrijk is.
Ben ik iets vergeten?
Dat denk ik wel. Maar dan komt het later, of app of mail me even met dringende vragen. Je vindt me onder contact.
Wil je meedoen? Maak dan hier jouw keuzes
Data, inschrijven en betaalopties
Vragen over de opleiding
Hier vind je antwoord op de meest voorkomende vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Mail me even, via marieke@mariekezwinkels.com, dan antwoord ik snel! Je kunt ook jouw interesse in deze opleiding aangeven door je email achter te laten. Ik kan je dan nieuwe informatie sturen zodra het beschikbaar wordt, zoals de start van een nieuwe ronde, en even contact met je opnemen om te checken of je specifieke vragen hebt. En of je misschien even wil sparren – soms is het fijn als iemand even meedenkt over of iets wel of niet past.
Is dit een opleiding met certificaat?
Ja, het is een opleiding en uitermate geschikt voor opleiders, coaches, therapeuten, iedereen die met mensen werkt eigenlijk. Je krijgt inderdaad een certificaat. En omdat het een opleiding is, is dit vrijgesteld van btw.
Wat als ik er niet live bij kan zijn?
Neem even contact met me op, het kan zo zijn dat ik een online deelname mogelijk ga maken voor dit weekeind.
Is het intensief?
Eerlijk gezegd: ja. Eigenlijk gebeurt er altijd heel veel tijdens mijn opleidingen. Het zijn super intensieve dagen waarin je super hard werkt en shift en leert en herinnert. Het is dus een echte keuze mee te doen – en dat heeft altijd impact.
Wat kost de opleiding en is er een betaalregeling?
De opleiding kost 685 euro en ja, er is een betaalregeling mogelijk, net als bij elke andere opleiding die The Fountain aanbiedt. Hier vind je alle informatie over inschrijven en betaalopties.
De overnachting is niet inbegrepen.
Kan ik hier ook echt iets mee?
Ja, je kunt het praktisch toepassen in jouw eigen praktijk. Ja, ook in jouw gezin! Of op je werk. Ook daarvoor zal allemaal uitgebreid aandacht zijn – ook tijdens de Zooms erna.
Is er een vervolg?
Er is op dit moment geen vervolg gepland. Ik kan me wel voorstellen dat deze opleiding een uitbreiding krijgt en dat er een langere opleiding van wordt gemaakt. Als je interesse hebt, geef dat vooral aan op deze pagina door je email achter te laten! Ik neem dan sowieso even contact met je op om te zien of je nog vragen hebt en ik hou je dan van nieuws over deze opleiding op de hoogte, zoals een vervolg en/of nieuwe ronde.
Ik heb zelf niet te maken met narcistisch gedrag - Is dit voor mij?
Deze opleiding is voor iedereen die meer inzicht wil in en begrip wil van narcistisch gedrag. Dus ook als je met anderen werkt, in de rol van coach of therapeut, leraar of docent, werkgever of HR medewerker kan deze opleiding je helpen jouw rol beter te vervullen.
De inzichten en kennis die tijdens deze twee-daagse worden behaald en gedeeld zijn in tal van situaties toepasbaar en inzetbaar. Denk aan oudergesprekken door leraren, voortgangsgesprekken door leidinggevenden, denk aan coachinggesprekken, aan begeleiding van kinderen of ouders. Denk aan clienten binnen advocatuur en zorg. Denk aan de ondernemer en samenwerkingspartners. De verdieping die deze tweedaagse oplevert maakt gespreksvoering in alle situaties meer rijk geschakeerd en tegelijk makkelijker te navigeren. Dit weekeind geeft je de handvatten om altijd verbinding te houden met jouw gevoel en je eigen koers te varen. Wie er ook tegenover of naast je zit.
Laat je emailadres achter het Interesse-veld en ik neem even contact met je op. Dan kunnen we eventueel even sparren over wat wijsheid voor je is.
Zijn er vooropleidingseisen?
Er zijn voor deze opleiding geen vooropleidingseisen.